👀 Onze nieuwste blogpost al gelezen? Paasmenu 2024 - kleurrijke vrolijkheid
Samen met jou willen wij een bijdrage leveren aan een betere wereld. Lees hier onze missie ❤️

Saoto (de populairste Javaanse soep)

Home Recepten
Saoto (de populairste Javaanse soep)
Afbeelding van Saoto (de populairste Javaanse soep)

Bereidingswijze

  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.

TIP: Probeer ook deze gerechten: Sandhia's Saoto Soep en Kookvideo's.

Serveertip: Saoto per persoon in een soepkom als volgt serveren; zet in de kom een ei en naar wens gepluisde kip, gebakken rijstvermicelli, taugé, gebakken uitjes, en mini friet (naturel), giet Saoto erover. Voeg naar smaak Sandhia's rode peper sambal toe.

Variatietip: Serveer ook eens met rijst of andere bijgerechten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Rena 1 augustus 2023 08:16
5/5
Vandaag eten we de allerlekkerste nasi trafasie! Morgen eten we de Roti lunchetta kebab en donderdag de vispasteitjes met saoto soep. En vrijdagaan we op vakantie en eten we zaterdag lekkere sandhia's roti met Roti Masala simpel en snel op de camping. XOXOXO ...
Richard 12 april 2023 11:10
5/5
Gebruik al jaren producten van Faja Lobi. Met name voor de roti, Saoto en heerlijke sambals. Recent kookboek gekocht met heerlijke reccepten.
Simone 9 december 2022 07:11
5/5
Op ons menu: Vleesbroodjes Trafasie, met Saoto Soep en Madam Jeanette toastjes. Nu alles al klaargelegd, even werken tot 12.00 uur en dan lekker alles bereiden voor de gasten en met ze allen naar NL - ARG kijken ❤️ ...
Truus 5 juni 2022 10:13
5/5
Gisteren voor ons bezoek geserveerd met inspiratie van faja lobi: Nasi met Moksie Metie, Saoto Soepie, Keksi, Bami met Losie Foroe en Dawet hmmmm 😍❤️
Sterre 23 december 2021 08:16
5/5
De beste en makkelijkste Saoto soep maak je met Faja Lobi Saoto Trafasie en heeeurlijk in de winterperiode, onze dagelijkse kost maak ieder weekend een pan lekker pruttelen en dan invriezen voor de hele week 😚 ...
A. Verheij 15 november 2018 01:00
5/5
Wij als echte Hollandse opgevoed met de piepertjes, beoordelen dit boek met een dikke 10. We aten weleens Surinaams, maar hoe moet je dit nou zelf maken? Nou de Baka Bana's, de Saoto en de Nasi/Bami die wij maken met jullie recepten zijn nog lekkerder wij ooit geproefd hebben. Erg leuk! ...
Antilia 27 maart 2024 08:00
5/5
Deze combinatie van nasi trafasie en bami trafasie is echt de bom! Lekker met vleesjes van de bbq zo met de zomer 🌞🌞🌞
X.A. 15 maart 2024 07:35
5/5
Zalmpakketjes Trafasie zijn om te smullen ❤️😍 Fijn die koopvideo's, en de functie dat je het scherm vast kan zetten. Jullie denken overal over na!
Roos 13 maart 2024 08:20
5/5
Goedgekeurde producten. Vroeger lag het in toko's, nu vind je het gewoon in iedere supermarkt!😍
Moos 11 maart 2024 06:43
5/5
De heerlijkste producten!
Kiki 8 maart 2024 20:49
5/5
Kan je de kip ook een dag van tevoren marineren? Het ziet er iig heelijk uit! Ik heb de potten al klaarstaan.
Robert 7 maart 2024 07:19
5/5
Heurlijke schotel! Ga dit weekend de nasi trafasie maken.
Walien 6 maart 2024 01:00
5/5
Kookboek vol met allerlei recepten voor elk menu die je maar zoekt. En wil je toch een kookvideo? Dan scan je de QR-code, ongekend! Erg blij mee en heel luxe verpakt.
Ronnie 4 maart 2024 06:45
5/5
Frietjes loaded hmmm! Bekijk de kookvideo: 'Loaded Fries met RotiChoti' en bedank me later ❤️
Rody 29 februari 2024 07:54
5/5
RotiChoti Roll-Up (met gehakt) en Sandhia’s Roti Tasjes beide geprobeerd, de nieuwste 2 recepten. Was weer om te smullen. Chapeau voor de altijd werkende recepten! 😋
Miras 27 februari 2024 08:09
5/5
De beste en lekkerste smullers zijn van jullie bedrijf! ❤️
de Frita 22 februari 2024 07:50
5/5
Lekker lekker hmm 😘 Elke dag loeren tussen de recepten
Pronk 22 februari 2024 01:00
5/5
Eerlijk waar de mooiste recepten ooit. Super kookboek! 10 sterren!
Ricardi 20 februari 2024 08:07
5/5
Geprobeerd: Sandhia’s Roti Tasjes. Dit is mensen ongekend, wat een smaakbom, explosie en zachtheid op de tong😋 Een soort loempia idee, maar dan met de lekkere roti structuur. Top!
Liza Yvonne Kramer 18 februari 2024 13:52
5/5
Mijn overleden ouders hebben mij veel geholpen ,omdat mijn ouders uit Suriname geboren werden en ik vond het heel erg leuk ,om leren te koken . IK leerde het al gauw ,wat ik het gemaakt heb .
Marjolein 17 februari 2024 01:00
5/5
Wat een geweldig kookboek van zeker 100 kookboeken mijn favoriet broodje pulled chicken wauw en de pasteitjes super lekker alleen maar tevreden eters en complimenten echt heel blij mee
Branco 12 februari 2024 01:00
5/5
Recepten die echt werken! Echt een mega top kookboek. Zat in de surprisebox via bol besteld.
Rosanna 8 februari 2024 07:39
5/5
De heerlijke traybake recepten zijn onze favorieten 😇
Wendy 6 februari 2024 07:45
5/5
Snelle Roti Kip Masala: beste wat er is! Zo enorm gek op de surinaamse 'kukru'. Mijn ouders moesten vroeger voor hun werk jaarlijks naar su en wij gingen altijd mee, mooiste land die er is m et de beste eetcultuur. Faja Lobi geeft ons dat gevoel van su 😊 ...
Odio 6 februari 2024 01:00
5/5
Mooi verpakte kookboek in een kaft als kopie van het kookboek. Ik stop het kookboek telkens in dit doosje terug, blijft het boek stofvrij. Behandel hem als mijn kookbijbel! Vol met recepten, voor elk menu die er maar is (voorafje, bijgerecht, hoofdgerecht, nagerecht) kan je wat lekkers maken. QR code geheime aanrader. Twijfel je over een recept, via de QR code ga je naar de bijbehorende kookvideo. ...
Rover 2 februari 2024 08:22
5/5
Zo fijn als je inspiratie hebt voor je weekmenu's. Jullie menu van de week is zo handig! Gebruik het zeker al 2 dikke maanden. Handig ook alles bij appie te koop ❤️
Lodewijn 29 januari 2024 07:26
5/5
Kennisgemaakt met kerst met dit merk. Inmiddels de afgelopen weken iets geprobeerd en gekocht bij de appie, verrukkelijk! Dit is een blijvertje. 👏
Pollie 29 januari 2024 01:00
5/5
DIKKE 10 STERREN!!!! Super producten en een ENORM dik kookboek. Leuke gimmick: bij elk recept staat een QR code en kom je op een handige website terecht (super fijn op telefoon) met een kook video en allemaal handige functies. ...
AJ de Heer 25 januari 2024 18:09
5/5
Geweldig kookboek, maak nu regelmatige de heerlijkste recepten.
Rome 24 januari 2024 07:56
5/5
Hmmm de dumplings trafasie zijn te lekker ❤️

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Saoto soep

Op zoek naar een recept voor saoto soep? Graag delen wij ons recept voor saoto, de populaire Surinaamse kippensoep. Ook steeds meer niet-Surinamers ontdekken saoto soep en vinden ‘m heerlijk! En dus wordt het tijd om zelf eens saoto soep te maken…

Saoto soep

Saoto soep is een Surinaamse, heldere kippensoep. De kippenbouillon giet je over een goed gevuld bord of kom met diverse ingrediënten, waardoor het een echte maaltijdsoep is.

Net als vele andere Surinaamse gerechten komt saoto soep van origine uit de Javaanse keuken. Javanen die rond 1890 naar Suriname kwamen om er te werken namen de soep mee. De Surinamers gaven er uiteraard hun eigen twist aan.

Ingrediënten saoto soep

Het hoofdonderdeel van saoto soep is de bouillon. Deze wordt getrokken van kip en in de mix zitten verse ingrediënten. Wat er als vulling wordt gebruikt, is voor iedereen anders, maar vaak zitten er witte rijst, gepluisde kip, taugé, aardappelchips, gebakken uitjes, soe-oen, selderie en een gekookt eitje in.

Recept saoto soep

Er zijn talloze recepten te vinden voor saoto soep. Zoals bij elk gerecht geldt ook hier: er is niet één manier om saoto te maken, iedereen heeft zijn eigen variant of familierecept. Ons recept voor saoto soep vind je op deze pagina. Saoto soep maken is niet moeilijk, we leggen het graag stap voor stap aan je uit. Ook delen we graag nog wat praktische tips met je die van pas kunnen komen wanneer je zelf saoto soep gaat maken.

Saoto soep maken

Ga je zelf saoto soep maken, dan raden we je in de eerste plaats aan om – als je daar tijd voor hebt – de bouillon een dag van tevoren te maken. De soep krijgt dan een nog betere, diepere smaak. Op de dag van eten hoef je de bouillon dan alleen nog maar even op te warmen.

Er zijn meer stappen die je de dag van tevoren alvast kunt doen, bijvoorbeeld de eieren koken. De eieren moeten hardgekookt zijn, dus kook ze ongeveer 10 minuten. Als ze zijn afgekoeld bewaar je ze in de koelkast.

Het pluizen van de kip kan op verschillende manieren worden gedaan. De kip krijgt de meeste smaak wanneer je hem eerst in ruim water gaarkookt. Je kunt de kip ook in de bouillon meekoken, de smaak van de bouillon trekt dan in de kip. Doe dan een beetje olie in een koekenpan en bak de gepluisde kip even aan. Leg de kip vervolgens op een bord en laat hem goed afkoelen. Dan kun je de kip pluizen in smalle reepjes. Een handige manier om dit te doen is door 2 vorken te gebruiken. Houd met één vork de kip vast en gebruik de andere vork om de kip in stukjes te trekken. Op die manier trek je als het ware de kip uit elkaar.

In ons recept voor saoto soep zit geen rijst. Vind je het wel lekker om rijst toe te voegen en er dus een echte, stevige maaltijdsoep van te maken, begin dan met een schep rijst in je soepkom en schep hier de soep overheen.

Saoto soep serveren

Saoto soep kun je het best serveren in een kom op een diep bord. Begin met het opscheppen van de verschillende ingrediënten: een schep witte rijst, een beetje gepluisde kip, taugé, frietchips rijstvermicelli of glasvermicelli (ook wel soe-oen genoemd), gebakken uitjes en selderij. Leg ook een ei in je bord of kom, dit kan in zijn geheel of door de helft of in plakjes gesneden. Schep vervolgens de bouillon erover. Dit kun je eventueel met een zeef doen, zodat je de kruiden niet in je bord of kom krijgt. Voeg naar smaak sambal toe.

Je kunt de borden van tevoren zelf opmaken, maar het kan ook leuk zijn om alle ingrediënten in kommetjes te doen en op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen saoto soep kan samenstellen. Zeker wanneer je met veel mensen eet, is dit een erg gezellige manier van samen eten.

Saoto soep kun je als voorgerecht serveren, gevolgd door andere lekkere Surinaamse gerechten, maar ook als lunch of hoofdgerecht, zeker wanneer je de saoto met rijst eet. Ook wordt saoto soep vaak op Surinaamse feesten, zoals verjaardagen geserveerd. Er wordt dan een enorme pan gemaakt, zodat iedereen kan meegenieten.

Saoto soep bewaren

Saoto soep kun je goed bewaren. Zet de bouillon zodra deze goed is afgekoeld in de koelkast. Dit kan met pan en al, afgedekt met vershoudfolie, maar je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. Saoto soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar. Je kunt de bouillon ook invriezen, de soep is dan zo’n 3 maanden houdbaar.

Doe de losse ingrediënten in aparte, afgedekte bakjes en plaats deze in de koelkast. De gefrituurde uitjes en aardappelfrietjes hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ook de gepluisde kip en de taugé kunnen goed worden ingevroren. Voor gekookte eieren is dit echter niet aan te raden.

Tot slot nog goed nieuws: saoto soep is niet alleen heel erg lekker, het is ook een gezonde maaltijd. In 100 gram saoto soep zitten 70 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram saoto soep 5,24 gram eiwit en 3,64 gram vet waarvan 1,01 gram verzadigd vet is. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe je de soep eet, wanneer je bijvoorbeeld rijst toevoegt dan zullen het iets meer calorieën zijn. Toch blijft het nog steeds een heerlijke, verantwoorde maaltijd. Eet smakelijk!

Saoto (de populairste Javaanse soep)
  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.
Ingrediënten
- 1. Voorbereiding: - 6 eieren - 350 gr kipfilet (voor gepluisde kip)    - zonnebloemolie       - 100 gr rijstvermicelli - 2. Saoto: - 1.75 liter water   - 1 pot (360 ml) Faja Lobi Saoto Trafasie (vers bereide soepmix) - 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare) - 100 gr gebakken uitjes - 4 takken verse selderij - 4 pimentkorrels (hele) - 3 cm verse laos (fijn geraspt) - 3 cm verse kentjoer (fijn geraspt) - 3. Voor het serveren: - 180 gr taugé - 180 gr gebakken uitjes - 180 gr mini friet naturel (aardappelstokjes)
We hebben hem weer!
Nu landelijk verkrijgbaar bij AH!
Ga naar mijn laatste sessie