reward
Surinaams Kookboek Bestellen
Home Recepten 1. Voorafjes, Salades, Hapjes en Lekkernijen Keksi (populairste Sandhia's bruine cake met rum en rozijnen gewe...

E-mail dit recept

Velden met een* zijn vereist.
Naam afzender:*
E-mail afzender:*
Naam ontvanger:*
E-mail ontvanger:*

Keksi (populairste Sandhia's bruine cake met rum en rozijnen geweekt in bruin bier)

Kookboek Bestellen

Surinammseten
1. Voorafjes, Salades, Hapjes en Lekkernijen
Lekkernij.
Voor 6 personen.
45 minuten.
Zoet.
Oven.
 
Ingrediënten:
 • 10 eieren
 • 500 gram Bona boter 
 • 450 gram suiker (lichte basterd suiker)
 • 250 gram rozijnen
 • 1 fles (330ml) bruin bier
 • 2 pakjes (á 8 gr) vanillesuiker
 • amandel essence
 • 2 el kaneel
 • 450 gram Faja Lobi Roti Bakmeel Trafasie
 • 1 el bakpoeder
 • 3 el bruine rum
 • 75 ml melk (halfvolle)
 • ½ tl geraspte citroenschil of 1 el citroensoep
 • suikermuisjes

Bereidingswijze:

Voorbereiding:
De krenten en rozijnen wassen en drogen, hak ze daarna in een keukenmachine fijn; laat ze een dag in het bruin bier intrekken en daarna uitlekken. Bakpoeder aan Roti Bakmeel Trafasie toevoegen en goed mengen.
Beslag:
Oven voorverwarmen. Boter (niet gesmolten, anders gaat dat ten koste van de luchtigheid) met suiker, vanillesuiker, amandel essence (naar smaak) en kaneel in een mixer (op medium stand) 10 minuten mixen. Hierna de eieren één voor één hieraan toevoegen en mixen; wacht steeds tot elk ei goed in het beslag is gemixt, alvorens het eerstvolgende ei toe te voegen. Voeg hierna Roti Bakmeel Trafasie lepel voor lepel hieraan toe; wacht steeds tot elke lepel met Roti Bakmeel Trafasie goed in het beslag is gemixt, alvorens de eerstvolgende lepel met Roti Bakmeel Trafasie toe te voegen. Voeg daarna de uitgelekte rozijnen, melk, citroenrasp of citroenschil en rum toe en mix het geheel tot een luchtig en glad beslag. 
Oven:
Beslag direct in een beboterde ovenschaal (circa 30x20cm) of een beboterde ronde bakblik (circa 28cm) overdoen en daarna ook direct in de oven om de luchtigheid te behouden; bak het 25 minuten in de voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden of 45 minuten op 180 graden op gasoven. De oven tijdens het bakken niet openen; prik met een vork in het midden van de keksi, als de vork er droog uitkomt, is de keksi gaar. Haal het daarna uit de oven.
TIP: De bereidingsduur varieert per warmtebron en oven; raadpleeg hiervoor de handleiding van je warmtebron en oven.
Topping:
Bestrijk de bovenkant van de keksi met een kwast met rum naar smaak; laat het vervolgens 10 minuten in de ovenschaal afkoelen. 

 

Serveertip:

Decoreer Keksie met de suikermuisjes. Snijd de keksie in schuine stukjes en bewaar het in een glazen stolp met een houten bodem, waardoor het een week vers blijft.

Variatietip:

Gebruik Remy Martin Cognac in plaats van bruine rum. Gebruik ook eens 50gr sucade en 50 gr amandelschaafsel.

SWADISH KHANA!
NJANG SWIETIE!
SELAMAT MAKAN!
EET SMAKELIJK!
KOME DUSHI!

E-mailen E-mailen Delen met vrienden
Reageren
Redactie
Beste Ruben, dan moet je het iets langer op zacht vuur doorbakken. En vergeet niet het volgende: prik met een vork in het midden van de keksi, als de vork er droog uitkomt, is de keksi gaar. Haal het daarna uit de oven.
rubencatering
Goedemiddag. Mijn keksie is wel gelukt, t heeft een lekkere smaak..maar alleen van binnen is het niet gaar.wat kan de oorzaak zijn? Heb een gasoven. Dankuwel.
Jenny Albrecht
Heb net die keksi gemaakt, goed gelukt en de smaak was heerlijk.ben erg blij met jullie recepten.
anne
het is de moeite waard om te proberen
Naam:*
Email:*
Bericht:*